Answers to the top 10 questions related to Corona Vaccine and Vaccination

new Delhi. 2020 has reached its final week since the corona virus epidemic began earlier this year. The biggest good news that is waiting for the world now is the corona virus vaccine. The first phase of the Corona vaccine in India is set to run a major campaign, for which 300 million people have been selected. The central government can declare vaccination anytime. In such a situation, it becomes very important to know the answers to the top 10 questions related to the corona vaccine.

Corona vaccine will be given to 51 lakh people in Delhi, registration is going on and they will get SMS

Question 1: When is the corona vaccine likely to be available?

Answer: Probably the government can bring it till January and in private market it will reach by March.

Question 2: Do we all need to take it?

Answer: Yes, everyone should take it.

Question 3: Who will get the corona vaccine first?

Answer: It will be put on priority basis. First the health workers, then the frontline workers and paramedical staff consisting of administrative officers, police, army, scavengers etc. will be found first. Subsequently, people over the age of 50 and those with diseases like diabetes, blood pressure, transplant and chemotherapy will receive it. And then there will be the number of healthy adults, teens, children and lastly the newborn.

Know when the first dose of Corona vaccine will be introduced in India, Health Minister gave information

Question 4: How will the vaccine be given?

Answer: Vaccine will be administered by doctors, dentists, nurses and trained colleagues through public and private centers.

Question 5: What is the required dose of vaccine and the time it takes?

Answer: Depending on the vaccine used, two doses are to be given at a difference of 21 days or 28 days.

Question 6: What if I take only one dose?

Answer: A single dose will probably give you only partial protection of 60-80 per cent and will not last long. You should take two doses at recommended intervals for complete protection.

Question 7: What if I forget to take another dose? Should I take the first one again?

Answer: Just take the second dose as soon as possible. There is no need to repeat the first dose.

Download CoWIN app like this and pre-register for corona vaccine

Question 8: Are both doses the same?

Answer: Most vaccines are given the same dose twice. However, the Sputnik-V vaccine has both doses as separate vector viruses, so it will be characterized as doses 1 and 2. At the same time, the first dose of the Oxford-AstraZeneca vaccine may come in half the dose.

Question 9: Do you need to take it even when you have corona? How many days should be taken after recovery?

Answer: Yes. But that would be the last in the priority list. You can let others take it, who probably needs more from you. If you have not developed an antibody reaction, you may need it first.

Experts’ warning: Do not touch alcohol until two months after the corona vaccine

Question 10: Can it be given to a person who has got plasma as a treatment for Kovid?

Answer: Donor plasma contains anti-Covid-19 antibodies and can suppress immune response to vaccines. For example, those who have overcome Kovid-19 may not require a vaccine in the initial stages.

(Note: The above information is based on various reports, information issued by doctors and the government from time to time.)

.

Source link

Health